Βασίλης Δεμερτζής: «Δε χρειάζονται «τσατσάδες» οι εργαζόμενοι»

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη



Στον Εύριπο 90FM καλεσμένος στην εκπομπή «Τάδε έφη..» ήταν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ο Πολιτευτής της Ν.Δ και πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Εύβοιας Βασίλης Δεμερτζής, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΔΕΣΦΑ.
Ο κ. Δεμερτζής σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση, τα προβλήματα που ταλανίζουν το Νόμο, στις εργασιακές σχέσεις εργαζομένων-εργοδοτών, στην κατάληψη που έγινε από τους εργαζόμενους στο Διοικητήριο, στις υποδομές που δεν έχει η Εύβοια τονίζοντας ότι για να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτό το Νομό θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί το ερώτημα του τι θέλουμε τελικά να είναι η Εύβοια. Αναφέρθηκε στα έργα υποδομής στην Εύβοια και τη Σκύρο, στην αξιοποίηση των λιμένων κ.α Επίσης έδωσε απαντήσεις σχετικά με την πορεία του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα.

Γίνεστε καθημερινά δέκτης των προβλημάτων που ταλανίζουν το Νομό της Εύβοιας και τη Σκύρο. Υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή από πολιτικής πλευράς για να αλλάξουν κάποια πράγματα στο μέλλον;

Πραγματικά είμαστε προβληματισμένοι οι πάντες. Όλους μας επηρεάζουν τα μέτρα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Κεντρική Εξουσία ή ακόμη και από Περιφερειακά Αυτό που είναι το σημαντικότερο και πιθανόν θα πρέπει να νιώσει κανείς είναι ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που τα πράγματα ήταν σε αδιέξοδο. Ήταν απελπιστικά. Ήταν μόνο κακά μαντάτα. Σήμερα δε σας κρύβω ότι τα πράγματα έχουν γίνει κάπως καλύτερα. Βέβαια οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε νιώσει τα καλύτερα. Κάποιοι από μας παραμένουμε άνεργοι, παραμένουμε προβληματισμένοι. Παραμένουμε σε αδιέξοδο.

Έγιναν αλλαγές πολύ γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές από την Κυβέρνηση. Άντεχε όμως το σύστημα για να γίνουν όλα τόσο γρήγορα?

 
Είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Δυστυχώς δεν υπήρχε διέξοδος. Δεν υπήρχε τρόπος να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα. Πράγματι έτσι όπως έγιναν γρήγορα, βιαστικά, με λάθη πολλές φορές, οδήγησαν ορισμένες καταστάσεις σε αδιέξοδο. Αλλά είναι προτιμότερο να κοιτάει κανείς τη συνολική εικόνα. Να πηγαίνει προς μία κατεύθυνση και ότι εξέχει από εκεί και έπειτα το κουρεύουμε και το διορθώνουμε. Αυτή είναι γενικώς η φιλοσοφία που υπάρχει και σίγουρα συμφωνώ και εγώ με αυτό που λέτε ότι οι εταίροι μας δε μας διαχειρίστηκαν με τον πιο ευγενικό και τον πιο καλό τρόπο. Ίσως μας το χρώσταγαν. Ίσως και εμείς στα προηγούμενα χρόνια να μην είχαμε κάνει αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Δεν ήμαστε τόσο συνεπείς όσο θα έπρεπε και φυσικά όπως καταλαβαίνετε το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο. Έπρεπε να παρθούν αποφάσεις, να παρθούν μέτρα να λυθούν προβλήματα που χρονίζανε δεκαετίες.

Η Εύβοια είναι ένας Νομός που μαστίζεται από την ανεργία πολλά χρόνια. Παρακολουθούμε όλοι τις εξελίξεις με τα εργοστάσια, την κατάληψη που γίνεται στο διοικητήριο. Υπήρξε μία συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και κάποιες μικροεξελίξεις στη συνέχεια. Μήπως τελικά τα προβλήματα τα μεταφέρουν καλύτερα στους αρμόδιους εκείνοι που τα βιώνουν; Και ποιος ο ρόλος όλων εκείνων που εκπροσωπούν την Εύβοια στο Κοινοβούλιο;
Για μένα το πρόβλημα της ανεργίας στην Εύβοια από τότε που θυμάμαι τον κόσμο. Θυμάμαι την Εύβοια στην ανεργία. Πάντα υπάρχουν προβλήματα ακόμη και όταν δεν υπάρχουν, υπάρχουν προβλήματα. Η πρώτη μου δουλειά ήταν στην ΙΝΤΕΡΚΕΜ, Δούλευα ως βοηθός του Προέδρου του Σωματείου. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αλλά τα προβλήματα παραμένουν όπως τα άφησα το 1986. Όταν είχα πρωτοπάει την είχε αγοράσει ένας καινούργιος επενδυτής ο οποίος υποσχόταν κι αυτός όπως και οι επόμενοι όπως και όλοι.
Το πρόβλημα για μένα στο Νομό είναι πιο στρατηγικό. Πιστεύω ότι ο Νομός δεν έχει πάρει στρατηγικές αποφάσεις για το τι θέλει να γίνεται στην Εύβοια. Τι είναι η Εύβοια; Είναι ένας Νομός Βιομηχανικός; Είναι τουριστικός; Είναι υπηρεσιών; Είναι τουριστικό θέρετρο; Όλα αυτά τα πράγματα έχουν δημιουργήσει ανωμαλίες. Όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει μία βιομηχανική περιοχή με ξεκάθαρους όρους και φυσικά με υποδομές μέσα στο Νομό η κάθε βιομηχανία παλεύει για τη βιωσιμότητα της. Και φυσικά όταν μία βιομηχανία παλεύει για τη βιωσιμότητα της, αυτοί που την πληρώνουν τις περισσότερες φορές εκτός από τους επενδυτές είναι και οι εργαζόμενοι οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους και είναι δύσκολο να ενταχθούν σε μία άλλη δουλειά. Το επόμενο σημαντικό κομμάτι είναι η φιλοσοφία που υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία και στις ελληνικές εταιρίες.
Για μένα οι εργαζόμενοι είναι συνέταιροι σε μία επιχείρηση.Έχουν συμμετοχή στον κόπο αλλά και στα κέρδη της επιχείρησης γιατί ο μισθός τους προκύπτει μέσα από τα κέρδη.Αυτό πάρα πολλοί εργοδότες δεν το έχουν συνειδητοποιήσει και πιστεύουν ότι εντάσσουν τους περισσότερους εργαζόμενους στα αναλώσιμα.
Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια ακολουθήθηκε μια τέτοια πολιτική που οδήγησε σε αυτά τα αδιέξοδα. Τα προβλήματα που προέκυψαν σήμερα δεν προέκυψαν λόγο μνημονίου ή λόγω κρίσης ή λόγω των κακών συνθηκών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Τραπεζικό Σύστημα. Τα προβλήματα αυτά χρονίζανε. Ήταν συσσωρευμένα, όλοι τα ξέρανε και κανείς δεν πήρε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες που θα λύσουν το πρόβλημα. Από την άλλη, δε μπορεί να συζητάει κανείς για λύσεις και να απευθύνεται στην Περιφέρεια στο Επιμελητήριο, το Δήμο κλπ όταν δεν έχει ανοίξει μία κουβέντα με την ίδια την επιχείρηση. Αυτή είναι που θα δώσει τη λύση και βέβαια. Σίγουρα μπορεί κάποιος να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή που θα είναι ο ρυθμιστής της κουβέντας. Θα πρέπει και η εργοδοσία να βάλλει όρους της υγιούς λειτουργίας των εργοστασίων. Όπως και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βάλλουν ξεκάθαρα εργατικούς όρους στο τραπέζι και όχι πολιτικούς. Εγώ στο Διοικητήριο βλέπω: «Να ανατρέψουμε την Κυβέρνηση» και όχι να βρούμε δουλειά. Εδώ προφανώς ξεδιπλώθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε για ανατροπή. Τα είδαμε στην Παιδεία, τα είδαμε στα εργοστάσια. Προφανώς και οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν πως αυτή η αδιέξοδη πολιτική απέτυχε παταγωδώς και γι αυτό οδηγήθηκαν πλέον στην επίλυση των προβλημάτων τους που αυτά πρέπει να λυθούν.
Τώρα όλη αυτή η ιστορία με την Περιφέρεια τους βουλευτές κλπ θα ήθελα να βάλλω δύο πράγματα α) Δε χρειάζονται «τσατσάδες» οι εργαζόμενοι. Οποιοσδήποτε θέλει να κλείσει ραντεβού με τον Υπουργό δεν χρειάζεται να απευθύνεται στον πολιτικό του φορέα. Μπορεί να το κάνει μόνος του. Εξάλλου ο Υπουργός δέχεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα Σωματεία και Οργανώσεις και. β) Δε χρειάζεται να βάλλει τον ΠΑΣΟΚΟ βουλευτή ή το ΔΕΞΙΟ βουλευτή η οποιονδήποτε άλλο βουλευτή για να του κλείσει το ραντεβού.

Γιατί τότε δεν το έκαναν κ. Δεμερτζή;

Γι αυτό να ρωτήσετε τον Πρόεδρο. Όπως επίσης θα ήθελα να επισημάνω και κάτι άλλο. Οι βουλευτές δε μπορεί να ξαφνιάζονται και να εκπλήσσονται κάθε φορά γι αυτά που ακούνε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούστηκαν αυτά τα πράγματα αλλά είναι η πρώτη φορά που λένε οι ίδιοι ότι θα τα λύσουν, θα τα προωθήσουν. Όταν ακούει κάποιος τα προβλήματα ενός Σωματείου πέραν της καραμέλας της συμπαράστασης πρέπει να έχει και την ουσιαστική του παρέμβαση. Δεν έχω καταλάβει ποιος βουλευτής έκανε κάτι και να μας πει τι έκανε για να λυθεί το πρόβλημα.
Από την άλλη θυμάμαι πριν από 3 χρόνια τον κ. Συμεών Κεδίκογλου να κάνει μία τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία του ΣΕΛΜΑΝ τους εργαζόμενους κλπ. Τι έγινε από τότε; Ερωτήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους συνδικαλιστές εργαζόμενους και όλους μας.

Αυτό που είπατε ότι μπορούσε και μόνο του ένα Σωματείο να κλείσει το ραντεβού με τον Υπουργό ειπώθηκε από τους εργαζόμενους και στο Περιφερειακό Συμβούλιο...

Μας είπατε ότι δεν έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε να είναι η Εύβοια. Τι δυνατότητες έχει λοιπόν η Εύβοια για να υπάρξει ανάπτυξη;

Κατά τη δική μου άποψη η Εύβοια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο τουριστικό προϊόν το οποίο το έχει απλόχερα σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όλοι μιλάνε ότι η Εύβοια δεν έχει υποδομές. Αυτό είναι μία εύκολη κουβέντα να τη λες. Το θέμα είναι το τι έχεις κάνει για να αλλάξεις αυτό το δεδομένο. Από όποιο μετερίζι κι αν είσαι είτε είσαι περιφερειακός σύμβουλος, είτε Περιφερειάρχης είτε είσαι δήμαρχος είτε είσαι βουλευτής. Άρα για μένα είναι ο τουρισμός και φυσικά πρώτου και δευτέρου επιπέδου αγροτική παραγωγή.

Η συνέχεια της συνέντευξης στο διαδίκτυο
Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=wHPg0RDHZ68&feature=youtu.be