«Έξωση» σε χιλιάδες παιδιά


Σφίγγει ο κλοιός για χιλιάδες γονείς λόγω των απειλών που εξαπολύει η Κομισιόν περί τερματισμού της δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, μέσω ΕΣΠΑ. Ως εκ τούτου, ακόμη και άνεργοι γονείς ενδεχομένως να κληθούν να καταβάλλουν έστω και ένα συμβολικό ποσό από τον επόμενο Σεπτέμβριο, όπως έγινε γνωστό χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση χαρακτήρισαν ως λανθασμένη την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο επηρεάζει ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, όπως οικογένειες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας και ανέργους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επιτακτικά έστω και μία ελάχιστη οικονομική συμμετοχή των γονέων, της τάξεως των 20-40 ευρώ τον μήνα, αναφέρει η Ζούγκλα.

Απειλείται το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ
Η Κομισιόν απειλεί να διακόψει το σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, λόγω των υψηλών κονδυλίων που απαιτούνται για τη συνέχισή του και για λόγους «λειτουργικότητας και ανταποδοτικότητας», όπως υποστηρίζει. Να σημειωθεί ότι στη χρονιά 2013-2014 το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε για έβδομο συνεχές έτος, στο πλαίσιο του «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ.

Στην αρχή είχαν παρασχεθεί στην Ελλάδα 150 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του, ωστόσο η χώρα μας αιτήθηκε να της καταβληθούν περαιτέρω 100 εκατ., έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων. Τελικά, ο προϋπολογισμός ανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2013 στα 182 εκατ. ευρώ και καλύφθηκαν περί τις 70.500 θέσεις.

Η ΚΕΔΕ έχει χαρακτηρίσει επιτακτική την ανάγκη να συνεχισθεί το πρόγραμμα την επόμενη σχολική χρονιά και διεκδικεί 250.000.000 ευρώ, αφενός για να καλυφθούν «οι χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις που θα υπάρξουν λόγω της κρίσης, αφετέρου για να διορθωθούν οι μεγάλες μειώσεις που υπήρξαν στις τιμές των κουπονιών».

Πώς γίνονται οι αιτήσεις
Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν από πολλές κατηγορίες γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Βασικό κριτήριο για την αποδοχή της αίτησης είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό, τότε ο γονέας δικαιούται ένα κουπόνι με το οποίο παρέχεται δωρεάν φιλοξενία των παιδιών σε παιδικό σταθμό.

thrakitoday.com