Συναγερμός για τις αντιδράσεις βουλευτών - Σύσκεψη για τη «μικρή ΔΕΗ»


Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει βέβαιο ότι τα κρίσιμα νομοσχέδια θα περάσουν από τη Βουλή χωρίς απώλειες αλλά αυτό δεν μειώνει την ανησυχία στις ηγεσίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές παρενέργειες
Η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της καταμέτρησης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την οποία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μία πρόγευση των προβλημάτων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει βέβαιο ότι τα κρίσιμα νομοσχέδια θα περάσουν από την βουλή χωρίς απώλειες αλλά αυτό δεν μειώνει την ανησυχία στις ηγεσίες των δύο κομμάτων για τις πολιτικές παρενέργειες. Η πώληση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, η εκποίηση ακινήτων του δημοσίου όπως και των ακτών και των αιγιαλών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η απελευθέρωση όσων επαγγελμάτων δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, το άνοιγμα του ασφαλιστικού που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις από την αρχή του επόμενου έτους, η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις στο δημόσιο και το νέο μισθολόγιο που θα επιφέρει μειώσεις σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, είναι πολιτικές που θα πρέπει να ψηφιστούν ή να υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση θέλησε τα δύσκολα θέματα να έλθουν στα θερινά τμήματα αφενός γιατί ελέγχει τη σύνθεσή τους και μπορεί να εξαιρέσει βουλευτές που δεν θα τα ψήφιζαν αλλά και γενικότερα γιατί το πολιτικό κλίμα αποφορτίζεται το καλοκαίρι με τα μπάνια του λαού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τις διαφωνίες των βουλευτών που εκφράζονται στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο. Είναι ενδεικτική η διαφωνία που εξέφρασε ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος για το θέμα της μικρής ΔΕΗ μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάνει χαρτογράφηση των βουλευτών που μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα ώστε να υπάρξει παρέμβαση εάν και εφόσον χρειαστεί και να μην κινδυνεύσει η ψήφιση των νομοσχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση με τους υπουργούς και τους βουλευτές. Παράλληλα εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι παραφωνίες των υπουργών που εκφράστηκαν μετά τον ανασχηματισμό απλά δεν θα συνεχιστούν και ότι το κυβερνητικό σχήμα θα βρει τον βηματισμό του και θα λειτουργεί συντονισμένα. Στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου έλεγε: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις ούτε για αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών που εξάπτουν τον λαϊκισμό και ενισχύουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης».

Η κυβέρνηση είναι υπό παρακολούθηση από τους Ευρωπαίους εταίρους και από την Τρόικα. Την περασμένη εβδομάδα αύξησαν την πίεση για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων που εκκρεμούν ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε από την Πορτογαλία καθησυχαστικό μήνυμα ότι οι δώδεκα δράσεις θα υλοποιηθούν κανονικά και ότι το θέμα αυτό δεν συνδέεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να βγει ξανά στις αγορές όταν κρίνει. Επίσης κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση και ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κανονικά. Είναι δε αυτό απαραίτητη προϋπόθεση και για να επαναληφθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αλλά και για να αρχίσει και κυρίως να κυλίσει απρόσκοπτα η διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος από τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση πριν την ολοκλήρωση της συζήτηση θα προηγηθούν τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην πρόθεσή της να βγει ξανά στις αγορές, την Κίνα όπως δήλωσε καθαρά ο πρωθυπουργός της Λι Τσεκιάνγκ στην πρόσφατη επίσκεψή του. Στο ίδιο πλαίσιο έχει ενδιαφέρον το 24ωρο ταξείδι που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 2 Ιουλίου στην χώρα μας ο επικεφαλής της JP Morgan ελληνικής καταγωγής Jamie Dimon προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά.


protothema.gr