Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και καθαρό δίλημμα συνεχίζει ο πρωθυπουργός

Να τεθεί καθαρά το διακύβευμα των ευρωεκλογών στους πολίτες για να περιοριστεί η αποχή και η χαλαρή ψήφος, θα επιδιώξει η κυβέρνηση
Ολική επαναφορά στην σκληρή γραμμή επιλέγει το κυβερνητικό επιτελείο με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και καθαρό δίλημμα για τις ευρωεκλογές.
Καθώς η ψαλίδα παραμένει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σύμφωνα με τις μετρήσεις που υπάρχουν και παρά το καλό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει να επιλέγει την σκληρή γραμμή έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σκοπός είναι να τεθεί καθαρά το διακύβευμα των ευρωεκλογών στους πολίτες ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η αποχή και να αποτραπεί η χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας που ευνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν και το βασικό μήνυμα από την πλευρά των πολιτών θα δοθεί με τις ευρωεκλογές, στην διαμόρφωση της συνολικής εικόνας θα παίξει ρόλο και το τελικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών. Η επιδίωξη είναι να εξαφανιστεί αν είναι δυνατόν από τον χάρτη των περιφερειών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη η ηγεσία της κυβέρνησης διά του εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι στηρίζει στον δεύτερο γύρο τους κ.κ. Γιάννη Σγουρό για την περιφέρεια και Γιώργο Καμίνη για τον δήμο Αθηναίων.

«Το μήνυμα της Κυριακής και από τις δύο κάλπες δεν θα πρέπει να αφήνει περιθώριο για συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας. Η χώρα θα πρέπει να μπει σε μία περίοδο ηρεμίας προκειμένουνα ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις και να συνεχιστεί η πορεία εξόδου από την κρίση και η ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» λέει μέλος του κυβέρνητικού επιτελείου και προσθέτει «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε περιθώριο για στασιμότητα και υποχώρηση. Την Δευτέρα το πολιτικό τοπίο θα πρέπει να είναι καθαρό».

Στην περίπτωση που δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές η Ελιά, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν θα κινδυνεύσει η κυβέρνηση καθώς άλλωστε όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «υπάρχει περιθώριο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Πάντως οι εισηγήσεις -από τον γραμματέα του κόμματος και από κοινοβουλευτικά στελέχη- να επιλέξει πιο χαμηλούς τόνους ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλειστεί εντελώς. Σε κάθε περίπτωση δείγμα γραφής θα δώσει σήμερα το απόγευμα ο κ. Σαμαράς κατά την παρουσίαση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Με το πρόγραμμά του ο πρωθυπουργός αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Μία από τις βασικές υποχέσεις είναι η δημιουργία 550.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2018. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα υπάρξει μείωση των φόρων, μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και μία σειρά ρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συηνοχής  με αναθεώρηση των πόρων. 

Το σχέδιο κάνει λόγο για τους στρατηγικούς τομείς που η ελληνική οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και στους οποίους θα βασιστεί η ανάπτυξη όπως ναυτιλία, οι μεταφορές, τα αγρογικά προιόντα, η ενέργεια και φυσικά η έρευνα η καινοτομία και οι νέες τεχνολογές. Στο σχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με την δημιουργία ευνοικού περιβάλλοντος και την μείωση της γραφειοκρατίας και φυσιά η απελευθέρωση των αγορών και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Δωδεκάνησα, την Πέμπτη θα είναι στα Ιόνια, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί με τί είδους εκδήλωση θα κορυφωθεί η προεκλογική προσπάθεια στην Αθήνα.

protothema.gr