Χουάν Ρεΐνάλντο Σάντσες: «Ο Κάστρο ζούσε σαν βασιλιάς στην Κούβα»

Ο πρώην σωματοφύλακας μίλησε, ένας Γάλλος δημοσιογράφος τον ηχογράφησε και τα (ξανα)διατύπωσε γραπτώς, κι ένα νέο βιβλίο για τον Φιντέλ Κάστρο μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τίτλο «Η κρυφή ζωή του Φιντέλ Κάστρο».



Βασική πηγή του αναγνώσματος είναι ο σήμερα 65χρονος Χουάν Ρεΐνάλντο Σάντσες, ο οποίος για 17 ολόκληρα χρόνια  ανήκε στην στενή ομάδα των σωματοφυλάκων του Κουβανού ηγέτη, έως ότου, στα τέλη της δεκαετίας του '90, περιέπεσε σε δυσμένεια και, όπως λέει ο ίδιος, φυλακίστηκε, υπέστη βασανιστήρια και τελικά διάφυγε αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008.

Ολες οι μέχρι σήμερα αναφορές στην προσωπική ζωή του κομαντάντε Φιντέλ έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο λιτοίαιτο, που ζούσε μια σχεδόν ασκητική ζωή με πολύ διάβασμα, λίγες μετακινήσεις και διαρκή ενασχόληση με την άσκηση της εξουσίας. Για παράδειγμα, ο διάσημος Γάλλος δημοσογράφος Ιγνάσιο Ραμονέ, που έχει πάρει πολλές συνεντεύξεις από τον Κάστρο, έχει μιλήσει για τη λιτή του καθημερινότητα, που περιλαμβάνει επίσης σωματική άσκηση, απλά γεύματα και μέτριες οικιακές ανέσεις.

Η εικόνα που προκύπτει από το νέο βιβλίο είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Ο Σάντσες λέει ότι ο Κάστρο διέμενε συχνά σε ένα  «ιδιόκτητο νησί», το Κάγιο Πιέδρα, στα ανοικτά του Κόλπου των Χοίρων, χρησιμοποιούσε τη θαλαμηγό «Ακουαράμα 2» που διέθετε τέσσερις μηχανές, προσφορά του πρώην ηγέτη της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ, και «συχνά καθόταν σε μία πολυθρόνα από μαύρο δέρμα κρατώντας έρνα ποτήρι γεμάτο ουίσκι Σίβας Ρίγκαλ».  

Οι πληροφορίες που δίνονται δεν συνοδεύονται από άλλες πηγές που τις επιβαεβαιώνουν,. ωστόσο Γάλλος δημοσιογράφος που ανέλαβε να «τακτοποιήσει» σε γραπτό κείμενο την αφήγηση του πρώην σωματοφύλακα διαβεβαιώνει ότι πολλά από τα στοιχεία έχουν ελεγχθεί.

«Ζούσε σε μία έπαυλη με τεράστιο οικόπεδο, έξω από την Αβάνα. Μεταξύ άλλων, υπήρχαν μία ιδιωτική μαρίνα, εγκατάσταση μποόουλινγκ σε ταράτσα, ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο και ένα πολυτελές συγκρότημα μπανγκαλόους» λέει.

Επίσης τονίζει ότι ο Κάστρο «είχε πάντα ένα όπλο δεμένο με ζώνη στο πόδι του, μετακινείτο με την Μερσεντές του και δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τουλάχιστον 10 σωματοφύλακες, δύο από τους οποίους ήταν δυνάμει αιμοδότες». Οι τελευταίοι θα έδιναν, κυριολεκτικά, το αίμα τους για τον ηγέτη αν τραυματιζόταν σε απόπειρα δολοφονίας.  

«Η αγαπημένη του ταινία ήταν μία ρωσική εκδοχή του «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι, διάρκειας πέντε ωρών, ενώ ζητούσε από τον περίγυρό του να καταγράφει όλα όσα έκανε και έλεγα «για την ιστορία», όπως μας εξηγούσε», συνεχίζει ο πρώην σωματοφύλακας.

Και καταλήγει ότι «ο Κάστρο ζούσε σαν βασιλιάς στην Κούβα. Οι περισσότεροι Κουβανοί αγνοούσαν τον τρόπο ζωής του ηγέτη τους, που απείχε από όσα μπορούσαν ακόμη και να ονειρευτούν οι ίδιοι. Και ήταν αντίθετος από τις θυσίες τις οποίες τους ζητούσε να κάνουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 το αμερικανικό περιοδικό Forbes είχε συμπεριλάβει τον κουβανό ηγέτη σε λίστα με τους «10 πλουσιότερους βασιλιάδες, βασίλισες και δικτάτορες», γεγονός που είχε προκαλέσει την οργισμένη διάψευσή του.

Η βετεράνος Κουβανή δημοσιογράφος Αν Λουίζ Μπάρντατς, η οποία τον έχει συναντήσει πολλές φορές, , διαβεβαιώνει πάντως ότι εδώ και αρκετά χρόνια ο Κάστρο «επειδή ήταν ανέκαθεν υποχόνδριος σε ζητήματα υγείας απολαμβάνει υψηλής ποιότητας διατροφή και ιατρική παρακολούθηση, αλλά δεν ζει μέσα στις σπατάλες. Προέρχεται από εύπορη οικογένεια και μπήκε στην πολιτική γιατί ήθελε την εξουσία. Δεν το έκανε για τα λεφτά. Ούτε κάνει...κούνια κρεμασμένος απ' τον πολυέλαιο!».

Σήμερα ο Κάστρο έχει αποσυρθεί από την άσκηση της εξουσίας και ζει σε μια μονοκατοικία τεσσάρων υπνοδωματίων έξω από την Αβάνα, ένα σπίτι «της ανώτερης μεσαίας τάξης για τα δυτικά δεδομένα» όπως λέει Η Μπάρντατς. Εκεί δέχεται τους επισκέπτες του και στους χώρους του φωτογραφίζεται ή βιντεοσκοπείται.
Πηγή: tovima.gr