Το deal της χρονιάς

Ένα μεγάλο deal έκλεισε μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της MIG, το οποίο αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός των επομένων ωρών, μετά και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, θα καλύψει ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της MIG, ύψους 250 εκατ. ευρώ, με τη συμφωνία ότι θα μετατρέψει τουλάχιστον 90 εκατομμύρια σε μετοχές. Mε αυτόν τον τρόπο θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG με ποσοστό περίπου 18%.

Τραπεζικοί κύκλοι εξηγούν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι πρόκειται για μία στρατηγική συμμαχία που εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασιών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

«Επειδή η MIG διαθέτει εταιρείες που είναι ηγέτιδες σε διάφορους τομείς, όπως στον χώρο των τροφίμων, στην εστίαση, στην ακτοπλοΐα, στην υγεία αλλά και στην πληροφορική, η συμφωνία θα την καταστήσει πρωταγωνιστή στον κύκλο των συγχωνεύσεων που πρόκειται να γίνουν» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

To προφίλ των δύο τραπεζικών ομίλων

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει παρουσία σε 10 χώρες και απασχολεί περίπου 22 χιλιάδες εργαζόμενους, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε περίπου 7 εκατ πελάτες. Το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου φτάνει τα 92 δις ευρώ, τα δάνεια μετά από προβλέψεις τα 62 δις ευρώ και οι καταθέσεις τα 54 δις ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως ιδιωτική Τράπεζα, ενώ το διάστημα 1975-1991 πέρασε υπό κρατικό έλεγχο. Από το Δεκέμβριο του 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη εργασιών, μεγεθών και δραστηριοτήτων, ενώ σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά με μερίδια αγοράς 30% στα δάνεια και 29% στις καταθέσεις.

Το 2012, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το "υγιές" τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού) και τη Γενική Τράπεζα. Τον Μάρτιο του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της CyprusPopularBank και της Ελληνικής Τράπεζας. Τον Ιούνιο 2013, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τη MillenniumBank Ελλάδας. Οι συναλλαγές αυτές συνιστούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας.

Τον Ιούνιο του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μετά την εφαρμογή του PSI, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους. Τον Απρίλιο 2014 η Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ, με την έκδοση των νέων κοινών μετοχών και την καταβολή μετρητών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Οι νέες μετοχές διατέθηκαν στο εξωτερικό σε θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών καθώς και στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς προς επενδυτές, καταγράφοντας θετική ανταπόκριση, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς και κατ’ επέκταση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενισχύει περαιτέρω τους ήδη υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου. Σήμερα η Τράπεζα έχει ήδη ενσωματώσει πλήρως στα συστήματά της, την πρώην ATEbank και τις εγχώριες δραστηριότητες των δικτύων της Τράπεζας Κύπρου, CPB και Ελληνικής Τράπεζας, και MillenniumBankΕλλάδας παρέχοντας στους πελάτες ολοκληρωμένη τραπεζική εξυπηρέτηση.

Η MIG διαθέτει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριότητας με επενδύσεις στους τομείς των τροφίμων & ποτών, της υγείας, της πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών & ναυτιλίας, της διαχείρισης Ακινήτων, του τουρισμού & Αναψυχής.

Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τις θυγατρικές της MIG περιλαμβάνονται οι εξής εταιρείες:

-Η Vivartia που δραστηριοποιείται στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,

-η Attica Group που δραστηριοποιείται στην επιβατηγό/οχηματαγωγό ναυτιλία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,

-η Flight Ambulance International (FAI) μία εκ των 5 μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο παροχής ιδιωτικών αεροπορικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών αεροδιακομιδής ασθενών,

- ο Όμιλος Υγεία κορυφαίος όμιλος ιδιωτικών νοσοκομείων και μαιευτικών κλινικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

-η Singular Logic η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα

- η Sunce (Bluesun) ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της βιομηχανίας τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία και

-η Robne Kuce Beograd (RKB) η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία.

zougla.gr