Τσουνάμι ελέγχων

Την πλήρη ανασυγκρότητηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τα έτη 2014-2017 που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Με τους -μέχρι στιγμής- ελέγχους να μην έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα (νωπή παραμένει ακόμη η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ) η εφορία θα έχει εφεξής… «απευθείας σύνδεση» με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί το μαύρο χρήμα και η φοροδιαφυγή.

Επίσης, το «business plan» της ΓΓΔΕ προβλέπει την κατάρτιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και τη λειτουργία του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Μ.Τ.Λ.), μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου πολίτη.

Εν τω μεταξύ, μέσα στη χρονιά, οι εφορίες, τα τελωνεία και η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσουν σε 297.400 ελέγχους.

Ειδικότερα, για το 2014 δρομολογούνται τα εξής:

-Οι κατά τόπους Εφορίες θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 4.000 πλήρεις ελέγχους και 10.000 μερικούς ελέγχους, με το στόχο της εισπραξιμότητας φόρων και προστίμων να τίθεται στο 30% επί των των βεβαιωθέντων ποσών.

-Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων θα διενεργήσει τουλάχιστον 500 πλήρεις και 680 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στόχος είναι το συνολικό ποσό βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων να αγγίξει τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ από τους πλήρεις ελέγχους και τουλάχιστον τα 320 εκατ. ευρώ από τους μερικούς ελέγχους. Αλλά και η ειπραξιμότητα φόρων και προστίμων να αυξηθεί σε ποσοστό 65% επί των βεβαιωθέντων ποσών.

- Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον 720 ελέγχους προσώπων μεγάλου πλούτο, με τον πήχη εσόδων να τοποθετείται στα 288 εκατ. ευρώ.

- Μέχρι την πρώτη Ιουνίου θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

- Διενέργεια τουλάχιστον 200.000 τελωνειακών ελέγχων με αντίστοιχη βεβαίωση προστίμων και πολλαπλών τελών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

-Δημιουργείται, μέχρι 30/4/2015 πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με διεύρυνση βάσεων συγκέντρωσης πληροφοριών(ακίνητα, οχήματα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις)

-Είσπραξη 2 δις. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.

-Επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και των ηλεκτρονικών κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών.

«Μεγάλος αδερφός»

Επίσης θα χρησιμοποιούνται έμμεσες τεχνικές για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων με αξιοποίηση των πληροφοριών των περιουσιακών στοιχείων κάθε μορφής και των στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης. Παράλληλα, θα γίνεται χρήση της λίστας ελλήνων ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου και των εμβασμάτων εξωτερικού για να αποκαλυφθούν τυχόν «κρυφά» εισοδήματα.

-Οι ράμπο της ΓΓΔΕ θα έχουν αυτόματα online πρόσβαση στα τρέχοντα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων μέχρι 28-2-2014 και στα κατ’ έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων μέχρι 30-9-2014

-σταδιακά θα ολοκληρωθεί η λειτουργία του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Μ.Τ.Λ.), μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου πολίτη και επιχείρησης μέχρι 31-12-2014.

-Από το 2015 οι τελωνειακοί έλεγχοι θα ενισχυθούν μέσω της εγκατάστασης αυτοκινούμενου και σταθερού ανιχνευτικού εξοπλισμού Χ-RAY σε τελωνεία, της πλήρους εγκατάστασης λειτουργίας των συστημάτων εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης μέχρι 31-12-2015.

Στη τσιμπίδα οι offshore

Ακόμη θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι:

- για υποθέσεις (offshore) και φορολογουμένων που απέστειλαν χρηματικά ποσά (εμβάσματα) στο εξωτερικό

- υποθέσεις φορολογουμένων που διατηρούν ακίνητα στο εξωτερικό (μετά και τον πρόσφατη τροπολογίας περί διενέργειας μερικών ελέγχων στους ανωτέρω φορολογούμενους για πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή) και σε λοιπές υποκαείς με υψηλή ικανότητα φοροδιαφυγής.

zougla.gr