Εκτροφείο... φρίκης στον Μαραθώνα


Αποτροπιασμό και φρίκη προκαλούν οι εικόνες που αντίκρισαν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών σε παράνομο εκτροφείο-κολαστήριο που εντοπίστηκε στην περιοχή του Μαραθώνα.
Οπως καταγγέλουν μάλιστα εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς η παράνομη «βιομηχανία» παραγωγής καθαρόαιμων ζώων φαίνεται να ανθεί στη χώρα μας, με τους επιτήδειους εκτροφείς να κερδίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η καταγγελία που οδήγησε στην αποκάλυψη των όσων συνέβαιναν μέσα στους κλειστούς χώρους του εκτροφείου στον Μαραθώνα έγινε από την ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων.
Η ίδια απευθύνθηκε στη Δημοτική Αστυνομία, καταγγέλλοντας πως ο ενοικιαστής είχε μετατρέψει τις εγκαταστάσεις σε παράνομο εκτροφείο και κακοποιούσε συστηματικά τα ζώα. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιοι μηχανισμοί, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβαινε.
Χωρίς άδεια«Οπως προέκυψε από την πρώτη έρευνα, το εν λόγω εκτροφείο λειτουργούσε χωρίς άδεια και είχε ενοικιαστεί στο όνομα της συζύγου του εκτροφέα, ο οποίος εργάζεται σε δήμο της Αττικής», εξηγεί η υπεύθυνη για θέματα αδέσποτων ζώων στον δήμο Μαραθώνα, Μαριάνα Βοσνάκη. Η ίδια επισκέφθηκε τον χώρο με τη συνδρομή των μελών της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Αττικής – Σαρωνικού, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι όσα είχαν καταγραφεί στην αυτοψία της Δημοτικής Αστυνομίας. «Τα όσα είδαμε εκεί μέσα πραγματικά μας συγκλόνισαν», περιγράφει.
«Ο χώρος ήταν φοβερά βρόμικος, παντού μύγες και βρομιές. Ολα τα ζώα ήταν γεμάτα τσιμπούρια. Είδαμε ένα πομεράνιαν με μια τεράστια πληγή στην πλάτη κι άλλο ένα με τεράστιο όγκο στο στήθος. Αρκετά ετοιμόγεννα. Και ένα γέρικο, καθαρόαιμο θηλυκό λυκόσκυλο στην αλυσίδα, με καλαζάρ και τρομακτική δυσπλασία. Ενα ερείπιο που ούρλιαζε από τους πόνους».
Με φρίκη περιγράφει τα όσα αντίκρισαν και η πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Αττικής - Σαρωνικού, Εμμυ Παπαγιαννοπούλου.
«Δεκάδες σκυλιά ράτσας βρίσκονταν στοιβαγμένα σε μικρά αυτοσχέδια κελιά σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, ανάμεσα σε περιττώματα και υπολείμματα φαγητών. Τα περισσότερα ήταν άρρωστα, κάποια ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ενώ διάχυτη σε όλο το χώρο ήταν η μυρωδιά από τα ζώα που είχαν πεθάνει τις προηγούμενες ημέρες». Σοκ, μάλιστα, προκάλεσε η εικόνα ενός αποκεφαλισμένου σκύλου ράτσας Καυκάσου αλλά κι ενός μικρού κόκερ, το οποίο άφησε την τελευταία του πνοή λίγη ώρα πριν από την είσοδο των αρμόδιων αρχών στο χώρο που λειτουργούσε ως κολαστήριο για δεκάδες «καθαρόαιμα» σκυλιά.
Αγνοούνται 46 «καθαρόαιμα» Αφού ξεπέρασαν το σοκ από τις πρώτες εικόνες φρίκης που αντίκρισαν, απομάκρυναν -με εντολή εισαγγελέα- πέντε σκυλιά και κατέγραψαν άλλα 46 «καθαρόαιμα», για τα οποία μάλιστα απευθύνθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα ζητώντας την έκδοση νέας άδειας κατάσχεσης και απομάκρυνσης.
Σύμφωνα με την Μ. Βοσνάκη, ωστόσο, ο παράνομος εκτροφέας πρόλαβε να απομακρύνει αρχικά τα δέκα πιο ακριβά σκυλιά ράτσας και, στη συνέχεια, να εξαφανίσει και τα υπόλοιπα σκυλιά.
«Ο ίδιος, από ό,τι μάθαμε, ισχυρίζεται ότι τα έχει χαρίσει σε φίλους και γνωστούς αλλά, φυσικά, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό. Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα σκυλιά και μέχρι να εκδοθεί η άδεια του εισαγγελέα τα χέρια μας είναι δεμένα», σημειώνει η ίδια με απογοήτευση.
real.gr